Информация относно часовниковите механизми

Автоматичен механизъм

Автоматичните часовници се захранват от движението на ръката. При този часовников механизъм, ежедневните движения на притежателя позволяват на ротора да се задейства сам. За да стане това възможно, роторът е в тясна връзка с тялото на часовника, придавайки му постоянна енергия за работа посредством трептения и кръгови движения, подпомагащи, от своя страна на пружината на часовника да се навива.

Соларен механизъм

Часовниците със соларно захранване се зареждат от светлината (дори излъчвана от изкуствен източник) и продължават да работят в пълна тъмнина в продължение на месеци. Това са кварцови часовници, които също използват кварцов кристал, за да отмерват времето. Основната разлика е наличието на соларен панел под циферблата или предната част на часовника. Този панел приема светлина от околната среда.

Кварцов Механизъм

Кварцовите часовници се захранват от батерии, които се сменят. Популярни са с това, че са изключително точни. Батериите им трябва да се сменят на всеки няколко години. Тези часовници работят чрез предаване на електричество през кварцов кристал със специална форма. Той трепти с постоянна висока скорост и отговаря за работата на стрелките, отмерващи часа, минутите и секундите.

Часовник тип хронограф

Часовниците тип хронограф са снабдени с по-сложен механизъм, позволяващ им да работят освен като нормален аналогов часовник и като хронометър.
Повечето часовници тип хронограф са снабдени с два допълнителни бутона, разположени на 2 часа и на 4 часа.
Бутона разположен на два часа служи за стартиране и стопиране на хронометъра, като при някои модели, които могат да измерват и запаметяват междинни времена с всяко натискане на този бутон отчитате съответното междинно време.

Часовник С двойно време

Тoзи тип часовници показват часa в два различни часови пояса по едно и също време.